Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Маріанна Вишемірська з маріупольського пологового розвінчала фейки російських чиновників

До війни Маріанна займалася рекламою косметики у своєму блозі. В одному прокремлівському телеграм-каналі з'явилася брехня, що фотографії з пологового були постановочними. На тій підставі, що Маріанна була б'юті-блогером, автори заявили, що вона – актриса, загримована під жертву. Цю брехню багаторазово повторили високопоставлені російські чиновники та російські державні ЗМІ. «Це було неприємно чути, бо я це все справді пережила», – каже Маріанна.

Серед людей, яких вона вважала за друзів, є ті, хто не вірить їй. Наприклад, бьюті-блогер Ярослава, яка живе в Росії, вірить твердженням російського телебачення про те, що Маріанна брала участь у постановці.

«Я думаю, що Маріанна зіграла свою роль. Що Україні треба було, щоб українські військові могли звалити все на Росію», – сказала Ярослава. З того часу вона відфоловила колишню подругу в інстаграмі і більше з нею не розмовляє. «Прикро, звичайно, коли знайомі вірять у щось, чого я не робила, на що я не здатна, тому що для мене совість завжди була над усе», – відповідає на це Маріанна. Детальніше.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись