Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття У Росії видали фанатів Путіна на Херсонщині за іноземних журналістів

Російський пропагандистський «Перший канал» показав сюжет про нібито «іноземних журналістів», які відвідали окуповану Херсонську область. Насправді ж виявилося, що ці «журналісти» – це блогери – фанати Путіна, які вже не один рік живуть в РФ. На це звернув увагу колишній журналіст телеканалу «Дождь» Ілля Шепелін, про що він повідомив на своїй сторінці у Twitter. Він розповів, що Томас Рьопер і Джон Дуган, яких показали як «іноземних журналістів», насправді ні в яких ЗМІ не працюють.

«Перший канал показав сюжет про те, як окуповану Херсонську область відвідали захоплені "іноземні журналісти". Насправді ж цими "журналістами" виявилися блогери-фанати-Путіна, які багато років живуть у Росії, – Томас Рьопер і Джон Дуган, які в жодних ЗМІ не працюють", – зазначив Шепелін.

При цьому пропагандисти протитрували Рьопера як «журналіста видання Anti Spiegel з Німеччини». Проте насправді це його особистий блог, який ще й створений на домені, зареєстрованому в Росії. У цьому блозі «лояльний до Путіна» Рьопер ретранслює усі методички Кремля, зазначили у в Telegram-каналі «Труха Україна».

Як розповів дописувач Майкл Елгорт у коментарі до допису Шепеліна у Twitter, росіяни возять такий "набір псевдожурналістів", до якого входять 9-10 осіб, по усіх захоплених місцях.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись