Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Українці нібито масово втікають від Зеленського до Польщі

Російські телеграм-канали з посиланням на польських прикордонників поширюють інформацію, що впродовж 5 лютого 2024 року до Польщі з України виїхало 16400 людей. Причина цього — нібито втеча українців від Зеленського. 

Насправді російські пропагандисти маніпулюють інформацією. Про це пишуть у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. Так, 5 лютого 2024 року й справді з України до Польщі виїхало 16400 людей, проте того ж дня з Польщі в Україну повернулося 17600 людей. Крім того, це не означає, що ніхто з тих, хто виїхав, більше не повернеться назад. У ці дні, коли небо над Україною закрите для цивільних літаків, один з небагатьох варіантів потрапити в будь-яку іншу країну — це їхати через Польщу. Українці можуть провідувати своїх родичів за кордоном, подорожувати або ж їздити у власних справах, а потім повертатися назад. 

У цьому випадку росіяни вдаються до однієї з тактик пропаганди, що має назву «вибіркова правда». Її суть полягає в тому, що твердження може бути частково правдивим, може бути повністю правдивим, але не включати всю правду, або може містити декілька оманливих елементів. Тобто, у повідомленні про «втечу українців від Зеленського» росіяни навмисно змовчали про 17600 людей, які повернулися з Польщі в Україну 5 лютого 2024 року, тим самим подавши інформацію однобоко. 

• Читайте також: На кордоні Польщі з Німеччиною буцімто ловлять українських біженців, щоб відправити їх на фронт

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись