Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Сєвєродонецьку нібито знайшли документи, що підтверджують чорну трансплантологію в ЗСУ

Проросійські телеграм-канали поширюють сюжет про нібито чорну трансплантологію в тимчасово окупованому Сєвєродонецьку, коли той був під контролем ЗСУ. Пропагандисти стверджують, що знайшли бланки заяв-згод на вилучення органів і тканин тіла, буцімто заповнені від імені бійців української армії у 2022 році. У сюжеті також фігурують «свідки» чорної трансплантології, які розповідають начебто про те, як усе відбувалося. 

Насправді цей сюжет є постановним. У ньому підробні герої й докази. Про це повідомляють у Центрі протидії дезінформації. Загалом меседж про чорну трансплантологію в Україні, зокрема в ЗСУ, росіяни поширюють ще з 2014 року. Мета — дискредитувати військово-політичне керівництво України і створити негативний імідж держави в очах міжнародної спільноти. 

Для просування своєї брехні російська пропаганда системно використовує постановні сюжети, фейкові статті й новини, які поширюють підконтрольні Кремлю ресурси. Більше про пропагандистську кампанію інформаційного впливу «Чорна трансплантологія» можна дізнатися в дослідженні Центру протидії дезінформації. 

• Читайте також: Медична місія FRIDA Ukraine нібито займається пересадкою органів

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись