Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake У Сєвєродонецьку нібито знайшли документи, що підтверджують чорну трансплантологію в ЗСУ

Проросійські телеграм-канали поширюють сюжет про нібито чорну трансплантологію в тимчасово окупованому Сєвєродонецьку, коли той був під контролем ЗСУ. Пропагандисти стверджують, що знайшли бланки заяв-згод на вилучення органів і тканин тіла, буцімто заповнені від імені бійців української армії у 2022 році. У сюжеті також фігурують «свідки» чорної трансплантології, які розповідають начебто про те, як усе відбувалося. 

Насправді цей сюжет є постановним. У ньому підробні герої й докази. Про це повідомляють у Центрі протидії дезінформації. Загалом меседж про чорну трансплантологію в Україні, зокрема в ЗСУ, росіяни поширюють ще з 2014 року. Мета — дискредитувати військово-політичне керівництво України і створити негативний імідж держави в очах міжнародної спільноти. 

Для просування своєї брехні російська пропаганда системно використовує постановні сюжети, фейкові статті й новини, які поширюють підконтрольні Кремлю ресурси. Більше про пропагандистську кампанію інформаційного впливу «Чорна трансплантологія» можна дізнатися в дослідженні Центру протидії дезінформації. 

• Читайте також: Медична місія FRIDA Ukraine нібито займається пересадкою органів

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join