Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Медична місія FRIDA Ukraine нібито займається пересадкою органів

В інтернеті з'явилися обвинувачення щодо проєкту медичної місії FRIDA Ukraine, який отримує підтримку від Програми розвитку ООН та уряду Японії. Звинувачення полягають у тому, що місія нібито замість надання медичної допомоги людям на прифронтових територіях займається «пересадкою органів». В основі цих обвинувачень лежить припущення, що Японії необхідні донори, а ізраїльські лікарі визнані найкращими трансплантологами у світі.

Проте ці обвинувачення є безпідставними. На це звернули увагу аналітики проєкту VoxCheck. Українсько-ізраїльську медичну місію FRIDA Ukraine заснували ізраїльтяни Роман Гольдман та Марк Нев’язький, вона об'єднує 980 медиків з України та Ізраїлю. З початку повномасштабної війни вони надають медичну допомогу дітям, людям з інвалідністю та людям похилого віку в найгарячіших точках України. Важливо відзначити, що вони не проводять операції з трансплантації органів.

За підтримки Уряду Японії та Програми розвитку ООН організація реалізує лише один зі своїх проєктів — «Посилення обізнаності щодо прийняття та розуміння осіб, що постраждали від мінно-вибухової діяльності, серед лікарів-волонтерів, членів територіальних громад та широкої громадськості». Проєкт не включає проведення жодних операцій чи трансплантацій, а його мета полягає у підвищенні обізнаності лікарів-волонтерів та членів громад щодо правил роботи та взаємодії з жертвами мінно-вибухової діяльності, закупівлі обладнання та привернення уваги суспільства до цієї проблеми. Реалізація проєкту включає проведення тренінгів та інформаційної кампанії в інтернеті.

Пропагандисти поширюють подібні фейки, щоб дискредитувати українських медиків та владу загалом. Вони не вперше звинувачують українську сторону в «чорній трансплантології», про що вже писав «Детектор медіа».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись