Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк На українському телебаченні нібито радять переселятись до холостяків, щоб зберегти електроенергію

Користувачі соціальних мереж, що поширюють проросійську риторику, розповсюджують інформацію, що через дефіцит електроенергії на українському телебаченні нібито закликають «всіх незаміжніх жінок переїжджати до холостяків». У мережі також шириться відеоролик, де ведуча новинної програми каже: «І далі важливе повідомлення. У зв'язку з режимом збереження тепла та електроенергії всіх незаміжніх жінок просять переселятися до холостяків. Будь ласка, не ігноруйте це питання і обов'язково передайте своїм близьким. Студія».

Насправді поширюване в мережі повідомлення не відповідає дійсності, а власне відео було відредаговане. За допомогою зворотного пошуку за зображенням у Bing фахівцям StopFake вдалося встановити, що для створення цього фейкового ролика був використаний випуск новин «Першого міського телеканалу. Кривий Ріг». На екрані — Наталія Болдунська, яка регулярно веде новинну програму. Фактчекери переглянули всі випуски новин з участю Наталії, але їм так і не вдалося знайти подібний «сюжет». Iмовірно, цей відеоролик був створений за допомогою нейромережі.

На те, що ролик умисно змонтований з пропагандистською метою, вказує і нелогічність мови «ведучої". Наприкінці відео можна почути, як вона «каже»: «Студія». Зазвичай подібне звертання можна почути від кореспондентів під час прямих включень, а не від ведучої новинної програми, яка сама перебуває в студії. Сама порада незаміжнім жінкам переселятися до холостяків під час відключення електроенергії є жартом і поширюється в мережі принаймні з жовтня 2022 року.

Це відео першим опублікував у себе в телеграм-каналі відомий прокремлівський пропагандист Сімеон Бойков, більш знаний під своїм онлайн-ніком «Австралійський козак» («Aussie Cossack»). StopFake вже неодноразово звертав увагу на пропагандистську діяльність Бойкова: він регулярно поширює недостовірний контент про Україну. Також раніше австралійські медіа повідомляли, що Бойков переховується в консульстві Росії після того, як у грудні 2022 року суд Сіднея видав ордер на його арешт. Чоловіка звинувачують у нападі на проукраїнського протестувальника.

Поширюючи подібні фейки, пропагандисти хочуть показати, що українська влада та українці загалом не хочуть вирішувати проблеми, а тікають від них. Зокрема, це буцімто стосується і перебоїв у роботі електромереж. Однак насправді в них винна саме Росія, оскільки вона нищить українську цивільну інфраструктуру.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись