Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українські військові нібито заразились сказом, бо з'їли інфікованих тварин

Користувачі соцмереж, що поширюють проросійську риторику, розповсюджують інформацію, нібито військовослужбовці двох окремих механізованих бригад на сході України, а саме 54 ОМБР ім. гетьмана Івана Мазепи та 14 ОМБР ім. князя Романа Великого, заразилися сказом. Зазначається, буцімто вони були госпіталізовані через споживання м'яса інфікованих тварин. Однак такі твердження є неправдивими.

Це з'ясували аналітики проєкту VoxCheck. Вони стверджують, що Міністерство охорони здоров'я України та місцеві медіа не зафіксували жодних випадків сказу серед військових згаданих у пості або будь-яких інших бригад. Станом на грудень 2023 року у Харківській області не було випадків зараження сказом у людей. На момент написання статті в Україні був підтверджений лише один випадок захворювання на сказ у мешканця Вінницької області. Попри те, що згадані бригади справді беруть участь в обороні на Харківщині, але немає доказів щодо інфікування сказом серед їхніх військовослужбовців.

Відзначається, що в Україні зафіксовано зростання випадків сказу серед тварин, особливо у вересні-жовтні. Проте інфікування через споживання м'яса інфікованих тварин є малоймовірним, оскільки вірус не зберігається в м'ясі тривалий час поза організмом.

Пропагандисти поширюють подібні фейки, щоб спаплюжити образ українських військових та викликати серед українського населення недовіру до них. «Детектор медіа» неодноразово писав і про інші вигадки росіян, спрямовані на дискредитацію ЗСУ.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись