Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Українські військові нібито заразились сказом, бо з'їли інфікованих тварин

Користувачі соцмереж, що поширюють проросійську риторику, розповсюджують інформацію, нібито військовослужбовці двох окремих механізованих бригад на сході України, а саме 54 ОМБР ім. гетьмана Івана Мазепи та 14 ОМБР ім. князя Романа Великого, заразилися сказом. Зазначається, буцімто вони були госпіталізовані через споживання м'яса інфікованих тварин. Однак такі твердження є неправдивими.

Це з'ясували аналітики проєкту VoxCheck. Вони стверджують, що Міністерство охорони здоров'я України та місцеві медіа не зафіксували жодних випадків сказу серед військових згаданих у пості або будь-яких інших бригад. Станом на грудень 2023 року у Харківській області не було випадків зараження сказом у людей. На момент написання статті в Україні був підтверджений лише один випадок захворювання на сказ у мешканця Вінницької області. Попри те, що згадані бригади справді беруть участь в обороні на Харківщині, але немає доказів щодо інфікування сказом серед їхніх військовослужбовців.

Відзначається, що в Україні зафіксовано зростання випадків сказу серед тварин, особливо у вересні-жовтні. Проте інфікування через споживання м'яса інфікованих тварин є малоймовірним, оскільки вірус не зберігається в м'ясі тривалий час поза організмом.

Пропагандисти поширюють подібні фейки, щоб спаплюжити образ українських військових та викликати серед українського населення недовіру до них. «Детектор медіа» неодноразово писав і про інші вигадки росіян, спрямовані на дискредитацію ЗСУ.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join