Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Україні нібито визнали придатним до військової служби чоловіка без ноги

Користувачі соціальних мереж та медійні особи, що поширюють проросійську риторику, почали розповсюджувати хибну інформацію про те, що в Україні чоловіка без ноги нібито визнали придатним до військової служби. Як «доказ» використовується фотографія тимчасового посвідчення військовозобов'язаного з відповідним рішенням. Мовляв, навіть з однією ногою українця визнали не інвалідом, а «обмежено функціональним». У фейковому документі зазначається, що чоловіка «визнали» придатним до служби з діагнозом «ампутаційна кукса правої нижньої кінцівки вище рівня верхньої третини гомілки». Такий документ, як видно на фото, нібито підписав начальник Деснянського районного територіального центру комплектування і соціальної підтримки (ТЦК і СП) у Києві Дмитро Клабуков.

Після розповсюдження такої інформації StopFake вирішив перевірити, чи справді чоловіка з таким діагнозом могли визнати придатним до військової служби. Як виявилося, ця інформація не відповідає дійсності.

По-перше, у наказі Міністерства оборони України «Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних силах України» є чіткий перелік хвороб, станів і фізичних недоліків, які визначають ступінь придатності до військової служби. У статті 63 цього переліку є також і діагноз, який агітпроп додав до фейкового документа, — «одностороння ампутаційна кукса нижньої кінцівки вище рівня верхньої третини гомілки». З таким діагнозом, як зазначено в документі Міноборони, людина вважається «непридатною до військової служби з виключенням з військового обліку». Згідно з інформацією на 11 грудня 2023 року, цей наказ чинний.

По-друге, в поширеному «документі» є неправильне формулювання щодо придатності або непридатності до військової служби — «Придатний до військової служби. Обмежено функціональний». Справа в тому, що в зазначеному наказі Міноборони України прописано, що після медичного огляду призовників повинно бути прийнято одне з рішень: придатний до військової служби; тимчасово непридатний до військової служби, потребує лікування в ...; потребує направлення на додатковий медичний огляд і проведення повторного медичного огляду…; непридатний до військової служби в мирний час, обмежено придатний в умовах воєнного стану; непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку. Якби людина мала проблеми зі здоров'ям і була придатною до військової служби, їй написали б «обмежено придатний в умовах воєнного стану», а не «придатний до військової служби. Обмежено функціональний».

По-третє, оскільки на поширеній фотографії видно, що документ підписав начальник Деснянського районного ТЦК і СП в Києві, StopFake вирішив звернутися до них по коментар — чи справді такий документ там підписали. Представник установи відповів, що «цей документ виглядає як підробка». Зокрема, він звернув увагу на пункт №7, де прописується придатність до військової служби за станом здоров'я. Саме в цьому пункті вказаний діагноз, із яким чоловіка, як вони стверджують, визнали придатним. Крім того, представник ТЦК додав, що, виходячи з інформації на фотографії, яку поширюють пропагандисти, чоловіка повинні були б виключити зі списків військовозобов'язаних «як засудженого» (виходячи з інформації в пункті №8 розповсюджуваного документа. — Ред.).

Подібні фейки поширюють, щоб дискредитувати владу та Збройні сили України, а також викликати паніку серед населення. Мовляв, до війська гребуть усіх підряд, бо на фронті все погано. «Детектор медіа» писав і про інші вигадки росіян на тему мобілізації в Україні.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись