Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Медична місія FRIDA Ukraine нібито займається пересадкою органів

В інтернеті з'явилися обвинувачення щодо проєкту медичної місії FRIDA Ukraine, який отримує підтримку від Програми розвитку ООН та уряду Японії. Звинувачення полягають у тому, що місія нібито замість надання медичної допомоги людям на прифронтових територіях займається «пересадкою органів». В основі цих обвинувачень лежить припущення, що Японії необхідні донори, а ізраїльські лікарі визнані найкращими трансплантологами у світі.

Проте ці обвинувачення є безпідставними. На це звернули увагу аналітики проєкту VoxCheck. Українсько-ізраїльську медичну місію FRIDA Ukraine заснували ізраїльтяни Роман Гольдман та Марк Нев’язький, вона об'єднує 980 медиків з України та Ізраїлю. З початку повномасштабної війни вони надають медичну допомогу дітям, людям з інвалідністю та людям похилого віку в найгарячіших точках України. Важливо відзначити, що вони не проводять операції з трансплантації органів.

За підтримки Уряду Японії та Програми розвитку ООН організація реалізує лише один зі своїх проєктів — «Посилення обізнаності щодо прийняття та розуміння осіб, що постраждали від мінно-вибухової діяльності, серед лікарів-волонтерів, членів територіальних громад та широкої громадськості». Проєкт не включає проведення жодних операцій чи трансплантацій, а його мета полягає у підвищенні обізнаності лікарів-волонтерів та членів громад щодо правил роботи та взаємодії з жертвами мінно-вибухової діяльності, закупівлі обладнання та привернення уваги суспільства до цієї проблеми. Реалізація проєкту включає проведення тренінгів та інформаційної кампанії в інтернеті.

Пропагандисти поширюють подібні фейки, щоб дискредитувати українських медиків та владу загалом. Вони не вперше звинувачують українську сторону в «чорній трансплантології», про що вже писав «Детектор медіа».

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join