Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Україні нібито хочуть заборонити продаж кнопкових мобільних телефонів

У мережі поширюють інформацію, нібито в Україні планують заборонити продаж кнопкових мобільних телефонів. Дописи на цю тему опублікували кілька російських ресурсів. Мовляв, українці зараз масово скуповують кнопкові мобільні телефони, щоб не отримувати електронних повісток через застосунок «Дія». 

Однак ця інформація — неправдива. На сайті Верховної Ради немає законопроєктів про заборону продажу кнопкових мобільних телефонів, депутати не заявляли про намір подати відповідний законопроєкт, а також про це не писали українські медіа. Про це повідомляють фактчекери проєкту VoxCheck. 

У мережі є схожі повідомлення, пов'язані з кнопковими телефонами. Зокрема, користувачі продають колекційні телефони або кнопкові телефони на запчастини. Однак такі оголошення не свідчать про масовий попит на них. 

Пропагандисти поширили цю дезінформацію, посилаючись на інший фейк про нібито надсилання повісток у застосунку «Дія». Проте розсилання повісток у цьому додатку неодноразово спростовував міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. «Повісток у “Дії” не буде ніколи», — запевнив він ще 24 грудня 2023 року.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись