Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українцям буцімто приходять повістки в додатку «Дія»

В анонімних телеграм-каналах поширюють відео, на якому нібито зображена повістка, що буцімто прийшла через портал державних послуг «Дія». Автори дописують, що українське керівництво «ніколи не дотримується своїх обіцянок», адже раніше переконували, що повістки не присилатимуть через застосунок. У повідомленнях виснували, що навряд чи можна «довіряти» діям та словами українських посадовців. Це — брехня.

Аналізувати кейс узялися аналітики проєкту VoxCheck, які пояснили, що повістки в Україні не надходять через «Дію». Водночас саме зображення повістки має ознаки редагування. Наприклад, у «повістці» вказано імʼя та по батькові, але без прізвища. А також написано, що отримувачу потрібно зʼявитися «у військовий комісаріат». Але згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 23 лютого 2022 року комісаріати переформатували на територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП). Причому на зображенні вказано, що дані в повістці нібито оновлювалися в жовтні 2023 року. Отже, світлина «повістки» скомпільована. Аналітики наголошують, що під час відео герой не торкається екрану пальцями — тож, скоріш за все, поплічники Кремля використали відредаговане фото й видали це за інтерфейс «Дії».

До речі, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров заявляв, що повістки через «Дію» не приходитимуть. У сервісі нема будь-яких послуг чи сповіщень щодо військового обліку.

Скриншот — VoxCheck.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись