Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Україні нібито роздають агітки людям літнього віку, аби ті мобілізувалися в ЗСУ

У прокремлівських медіа поширюють фото агітаційних листівок, які нібито роздають в Україні людям похилого віку. «Ти вже прожив своє — іди на фронт», «Вік тільки у твоїй голові — вступай до лав ЗСУ», — ідеться в таких «агітках». Автори повідомлень дописують, що працівники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, мовляв, змушують людей залишати свої дані, щоби потім їх примусово мобілізувати. Та додають, що випадок примусової мобілізації людини похилого віку буцімто вже зафіксували в Києві. Це — брехня.

Фактчекери Центру протидії дезінформації при РНБО проаналізували цей кейс і пояснили, що такі агітки — фейкові і їх не могли роздавати представники ТЦК та СП або ж інші органи військового управління. Під час загальної мобілізації призвати на військову службу можуть усіх військовозобов’язаних громадян України віком від 18 до 60 років, якщо вони не мають законних підстав для отримання відтермінування або зняття з військового обліку.

А згідно з класифікацією Всесвітньої організації охорони здоров’я, літнім вважається вік 60-75 років, старечим — 75-90 років. Тих, хто досягнув 90 років і більше, називають довгожителями.

Справді, таких офіційних агіток не існує, ніхто мобілізувати людей поважного віку не збирається. Але це не означає, що будь-хто, зокрема й поплічники Кремля, не можуть створити такі листівки за допомогою графічних редакторів, а згодом — новину про їх «поширення». Автентичність самого фото фахівці Центру протидії дезінформації не встановлювали.

До речі, у нашому нещодавньому дослідженні про те, як російська пропаганда розповідає про літніх людей, ми аналізували меседжі Кремля й щодо так званої мобілізації осіб поважного віку. 

Несправжні агітки. Фото — Центр протидії дезінформації при РНБО

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись