Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Києві нібито встановлять пам’ятник Джо Байдену

В анонімних телеграм-каналах поширили інформацію, начебто на місці нещодавно знесеного пам’ятника Пушкіну в Києві встановлять монумент на честь Джозефа Байдена. Автори повідомлень додають до публікацій буцімто план створення пам’ятника та його кошторис: мовляв, планують створити монумент із Джо Байденом, який тисне руку Володимиру Зеленському. Також навели назву реальної компанії, яка нібито займатиметься створенням такого проєкту, та додали до повідомлень низку «документів». Це — брехня. 

Аналітики проєкту VoxCheck узялися за цей кейс і визначили, що компанія, яка за фейковими документами є ймовірним виконавцем проєкту, спростувала повідомлення про виготовлення монумента Джо Байдену. У їхній пресслужбі пояснили, що вони не працюють над зведенням пам’ятника і таких запитів їм не надходило. 

За версією пропагандистів, замовником проєкту нібито став Український культурний фонд. Це установа, яка підпорядкована Міністерству культури та інформаційної політики. Однак на сайті державних закупівель Prozorro, наприклад, нема жодного тендеру на встановлення пам’ятника Джо Байдену від цієї держустанови. Більш того, ні Мінкультури, ні афілійовані структури не згадували про такий проєкт на своїх сторінках. А новину поширюють лише в російському сегменті соцмереж.

Фото «кошторису». VoxCheck

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись