Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Невідома особа у формі ЗСУ нібито розстрілює військовослужбовця за відмову воювати

Прокремлівські телеграм-канали поширюють відеозапис, на якому невідома особа у формі ЗСУ нібито розстрілює військовослужбовця за буцімто відмову того брати участь у штурмових діях. Як пишуть пропагандисти, жертвою «розстрілу» начебто є військовослужбовець 425 ОШБ «Скала» ГУР МО України. 

Проте після верифікації інформації разом зі СтратКомом ЗСУ та іншими профільними структурами МО та ЗС України Центр протидії дезінформації повідомив, що цей відеозапис є фейковим. На ньому неможливо ідентифікувати дійових осіб та місцевість, а також визначити національну належність учасників відео. Крім того, 425 ОШБ «Скала» перебуває у складі Сухопутних військ ЗСУ, а не ГУР МО, як намагаються представити пропагандисти. 

Враховуючи всі описані вище ознаки фейку й те, що відео поширюють саме російські ресурси, Центр повідомляє, що, ймовірно, відеоролик зняли росіяни в рамках ІПСО з метою дискредитації ЗСУ. Це вже не вперше, коли створюють фейкові відеоролики для демонізації української армії. Ось, наприклад, аналіз відео, на якому російські військові нібито взяли в полон вагітну українську військовослужбовицю.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись