Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Російські військові нібито взяли в полон вагітну українську військовослужбовицю

Пропагандистські телеграм-канали поширюють інформацію, що російські солдати буцімто захопили в полон українську військову при надії. Ба більше, прокремлівські ресурси публікують як доказ відео, в якому військові армії Росії демонстративно показують, що так нібито і сталося. Це — фейк.

Цей кейс узялися розібрати експерти з Центру протидії дезінформації. Вони зʼясували, що відео, яке поширюють пропагандисти, містить низку дезінформаційних ознак. Наприклад, на ногах жінки звичайні кросівки, які не є стандартним взуттям ЗСУ. Також у «полоненої» на нозі видніється синя стрічка, тоді як українські військові не наносять розпізнавальні знаки на ноги. Крім того, на плечі «військової» можна помітити шеврон 65-го ракетно-артилерійського арсеналу, який, імовірно, потрапив до росіян під час окупації частини Харківської області. 

Поширюючи інформацію про вагітну жінку в армії України, агітпроп намагається дискредитувати мобілізаційний процес. Мовляв, люди воювати не хочуть, тому владі доводиться вдаватися до крайнощів і відправляти на фронт уже навіть вагітних. Цим випадком дезінформації пропагандисти також підживлюють наратив про «могилізацію» в Україні, або «війну до останнього українця». Раніше ми спростовували інформацію про те, що в Україні створили бронежилети для вагітних жінок, бо їх збираються відправляти на фронт

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись