Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція В Україні створили бронежилети для вагітних жінок — їх збираються відправляти на фронт

Кремлівські ЗМІ та користувачі російського сегменту соцмереж поширюють інформацію про те, що в Україні нібито презентували бронежилет для «вагітних жінок на полі бою». Буцімто через провал контрнаступу влада в Україні ухвалила рішення відправляти на фронт вагітних жінок, адже «вагітність не стане поважною причиною для відстрочки від служби». Для підтвердження агітпроп виклав фото бронекостюма. Це — маніпуляція.

Кейс дослідили фактчекери проєкту StopFake. Згідно з українським законодавством в Україні не проводиться обов’язкова мобілізація жінок, проте вони можуть вступити до лав української армії добровільно. Вагітність є законною підставою для звільнення військовослужбовиці. 

Агітпроп використав фотографії з реальної презентації анатомічного жіночого бронекостюма «Рута Люта». Цей костюм не призначений для вагітних, його розробила компанія «Українська броня», аби створити захист для військовослужбовиць, враховуючи анатомічні та фізіологічні параметри жінок.

У такий спосіб російські пропагандисти намагаються дискредитувати українську владу, яка нібито не цінує людські життя, та підживити наратив про провал українського контрнаступу. Мовляв, в українській армії високі втрати та не вистачає людей, отож Україна мобілізуватиме навіть вагітних жінок. Раніше «Детектор медіа» розповідав про схожу маніпуляцію, що в Україні для вагітних жінок створили військову форму, аби відправляти їх на фронт.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись