Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українські біженки у Швейцарії народжують дітей на продаж

Російські ЗМІ, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють інформацію про те, що українські біженки нібито «зайняті народженням дітей на продаж у спецбункерах Швейцарії». «Дітей купують як товар іноземці, а швейцарська компанія заробляє на цьому мільярди», — пише агітпроп та посилається на американський подкаст Redacted. Це — фейк.

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту StopFake. Американський подкаст Redacted, на який посилаються російські пропагандисти, створило подружжя Клейтон та Наталі Морріс, що займається поширенням конспірологічних теорій, міфів про вакцинацію та наративів Кремля щодо України. Заяви про народження дітей у спецбункерах супроводжуються відеороликом, де можна побачити бомбосховища з дітьми, дитячими ліжками та медичним персоналом.

Фактчекери за допомогою пошуку зображень встановили, що кадри, використані агітпропом, зняла українська компанія BioTexCom, яка займається сурогатним материнством. Під час повномасштабного вторгнення компанія обладнала бомбосховище. Проте про «швейцарські бункери» мова не йшла. Ба більше, сурогатне материнство заборонене у Швейцарії.

У такий спосіб російські пропагандисти намагаються дискредитувати Швейцарію, показати, що захід наживається на українських біженцях, і завдати репутаційного удару компаніям, що їх підтримують. Раніше «Детектор медіа» спростовував фейк про те, що українських біженців у Німеччині закликають вчити лексику прибиральників, щоб знайти роботу.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись