Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Під час виступу Володимира Зеленського в ООН більшість людей покинула залу

У російському сегменті фейсбуку поширюється інформація про те, що під час виступу Володимира Зеленського на 78-ій сесії Генеральної Асамблеї ООН більшість людей покинула залу. «Весь світ із ними», — іронічно додають користувачі соцмережі. Підтвердженням цьому нібито слугують дві фотографії: на одній Зеленський стоїть за трибуною, а на другій — не повністю заповнена зала. Це — фейк.

Кейс дослідили фактчекери проєкту StopFake. Люди не покидали залу під час виступу Володимира Зеленського 19 вересня. На офіційному ютуб-каналі ООН є відео із засідання, на якому чітко видно, що зала була заповнена тільки на початку сесії. Президент України виступав наприкінці першої половини шостої години сесії, одразу після президента Туркменістану. Одразу після його виступу оператор показав не повністю заповнену залу. Порівнявши виступи короля Йорданії, президентів Польщі й Туркменістану, фактчекери дійшли висновку, що під час промови Зеленського кількість людей у ​​залі практично не змінилася.

У такий спосіб агітпроп намагається дискредитувати членів ООН та поширює думку, що Захід втомився від війни, а західні партнери зневажливо ставляться до Президента України. Раніше ми розповідали про маніпуляцію, що Зеленському не дозволять виступити перед Конгресом США.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись