Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Румунії продають місця, де найкраще споглядати за прильотами дронів та ракет по Україні

Російські ЗМІ, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють інформацію про те, що нібито «румуни продають найкозирніші місця з видом на прильоти дронів і ракет по Україні». Також користувачі російського сегменту соцмереж поширюють скриншоти буцімто з відмітками цих місць. Це — фейк.

Кейс дослідили фактчекери проєкту StopFake. На карті Google Maps вони виявили місце, яке агітпроп використав для створення фейку. Фактчекери встановили, що мітку на фейковому скриншоті поставлено поблизу місця, де на початку вересня впали дрони внаслідок російської атаки на Ізмаїл та Рені.

Самої ж відмітки на Google Maps немає. Проте дослідивши карту, фактчекери знайшли мітку на тому ж місці, де нібито можна спостерігати «бомбардування України». Підписана вона російською мовою з помилкою як «наблюдательная пдощадка» та не містить жодної додаткової інформації. Отже, з цього випливає, що мітку про місце «бомбардування України» або додали у фоторедакторі, або створили в режимі приватного списку, який не можуть побачити інші користувачі.

Ба більше, в румунських медіа та соцмережах немає згадок про подібні місця. Самі ж румунські військові посилено наглядають за наземним та повітряним простором Румунії, а румунські прикордонники забороняють фотографувати та знімати на відео Україну з берега Румунії.

У такий спосіб російський агітпроп намагається дискредитувати Румунію та її мешканців і транслювати думку про те, що румуни не підтримують Україну. Мовляв, для них ракетні удари по нашій державі схожі на шоу та спосіб розважитися. Раніше «Детектор медіа» спростовував фейк про те, що НАТО готується до поразки України та окупації західної частини українських територій Румунією та Польщею.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись