Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк НАТО готується до поразки України та окупації західної частини українських територій

Російські медіа, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють інформацію про те, що майбутні навчання країн НАТО «Steadfast-Defender-2024» спрямовані нібито проти Росії. А ще вони буцімто готуються до «програшу України» та відпрацьовують «план з окупації» західної частини українських територій. Мовляв, «коли російські війська підійдуть до Дніпра, почнеться (...) миротворча операція. Польща входить у Західну Україну, у неї там два-три райони, плюс Румунія», — заявив російський пропагандист, на якого посилаються російські ЗМІ. Це — фейк.

Кейс дослідили фактчекери проєкту StopFake. Румунія та Польща неодноразово спростовували заяви російських пропагандистів щодо окупації Заходу України. НАТО регулярно проводить навчання «Steadfast-Defender», у ході яких відпрацьовують оборону європейських країн, а не напад на інші.

У такий спосіб російський агітпроп намагається дискредитувати Альянс та посіяти паніку в українському суспільстві, мовляв, Європейські країни прагнуть захопити територію України. Проте жодна з держав не має територіальних амбіцій. Росія є загарбником і, застосовуючи тактику віддзеркалення, намагається звинуватити інші країни в тому, в чому звинувачують Росію. Раніше «Детектор медіа» спростовував фейк про те, що Польща і Литва затвердили план про анексію західної частини України.

Автор: Олександра Котенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись