Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Військове командування України створило петицію щодо розпуску Верховної Ради та мобілізації депутатів

У соціальній мережі TikTok поширюють відео, в якому військове командування України, зокрема Валерій Залужний, Олександр Сирський, Сергій Шаптала, Дмитро Марченко, нібито створило петицію щодо розпуску Верховної Ради України та подальшої мобілізації депутатів. У відео також фігурує Віталій Кім — голова Миколаївської ОВА. Користувачів соцмережі закликають перейти за посиланням та підписати петицію. Це — фейк.

Кейс дослідили фактчекери Центру протидії дезінформації. Насправді такої петиції не існує, відео підробне, а посилання на петицію веде на різні телеграм-канали та сторонні сайти.

У такий спосіб агітпроп намагається дискредитувати військове командування України та просувати меседж, що між ним та керівництвом держави існує конфлікт. Раніше ми розповідали про меседж, нібито Залужного «попросили знизити рівень своєї публічності через конфлікт із Зеленським».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись