Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Президента Польщі Анджея Дуду внесли до бази «Миротворець»

Російські медіа, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють інформацію про те, що президента Польщі Анджея Дуду українці нібито внесли до бази «Миротворець», що публікує відомості про ворогів України та є центром дослідження ознак злочинів проти національної безпеки України, миру, безпеки людства та міжнародного права. До цієї бази він потрапив буцімто через «участь в актах гуманітарної агресії проти України» та «поширення кремлівської пропаганди». ЗМІ також пишуть, що «винна пшениця та яблука». Це — фейк.

Кейс дослідили фактчекери Центру протидії дезінформації. Вони встановили, що на сайті бази «Миротворець» немає згадок про президента Польщі. Отже, російські пропагандисти скористалися фоторедактором, аби створити фейковий скриншот.

У такий спосіб агітпроп намагається дискредитувати українців, посіяти розбрат між дружніми державами Україною та Польщею і зменшити допомогу поляків. Раніше ми спростовували фейк про те, що Франція привітала Україну з Днем Незалежності білбордом з картою без Криму.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись