Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українських біженців у Німеччині закликають вчити лексику прибиральників, щоб знайти роботу

Анонімні телеграм-канали, що поширюють проросійську риторику, опублікували фото, на якому зображена брошура із закликом до українських біженців у Німеччині. На ній можна побачити «певну лексику» для пошуку роботи перед приїздом до країни. «Лексику» становлять здебільшого слова на тему прибирання. Під публікаціями «українці» скаржаться, що німці нібито навіть не думають щодо високооплачуваної та кваліфікованої праці для біженців. Однак це — фейк. 

На нього звернули увагу аналітики проєкту StopFake. Вони зʼясували, що на сайті інтернет-платформи Handbook Germany, логотип якої пропагандисти використали для створення фейку, немає таких «порад». Крім того, на її фейсбук-сторінці зазначено, що всі їхні матеріали доступні лише в цифровому форматі — на їхньому сайті або офіційних акаунтах у соцмережах. 

За допомогою цього фейку Росія хоче принизити українських біженців та завдати репутаційного удару організаціям, які їх підтримують. «Детектор медіа» вже писав про те, як російський агітпроп вепонізує біженців та їхні проблеми задля своїх цілей. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись