Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українців в Ірландії екстрадують для служби в ЗСУ

У чатах українців в Ірландії поширювали «листи» Міністерства юстиції Ірландії, у яких стверджувалось про запити на екстрадицію українців для служби у Збройних силах. Згідно з «листом», його адресати повинні були зʼявитися до суду для «слухання щодо запиту про екстрадицію» у жовтні. У випадку невиконання «вказівки» «може бути виданий ордер на арешт». Ці листи — фейк.

Про нього повідомляли фейсбук-користувачі та видання The Irish Times. Вони наголошують, що хоч бланк і нагадує справжній за виглядом, однак адреса на зображенні «листа» є радше випадковою, оскільки за нею не проживають українці. Крім того, Міністерство юстиції Ірландії заявило, що не отримувало жодних запитів про екстрадицію та не надсилало таких листів. Також воно закликало одержувачів звернутися за спеціальним телефонним номером задля фіксування фейку. 

За допомогою нього Росія хоче викликати паніку серед українських біженців та підтримати наратив про «провал контрнаступу». Мовляв, в України все так погано, що вона змушена мобілізувати своїх біженців з-за кордону. «Детектор медіа» вже спростовував фейк про «екстрадицію» українців із Польщі.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись