Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українець, повʼязаний з «Азовом», брав участь у штурмі Капітолію на боці трампістів

Російські медіа поширюють інформацію, нібито українець Сергій Дубінін, «повʼязаний» із батальйоном «Азов», штурмував Капітолій 6 січня 2021 року. Крім того, пропагандисти стверджують, що американські спецслужби «вже виявили й інших українців, які були того дня біля Капітолію. Тільки до відповідальності нікого з них не притягнули». Це — фейк.

На нього звернули увагу аналітики проєкту The Insider. Вони зʼясували, що на фото, які поширюють у мережі як доказ цій тезі, зображений оператор телеканалу «Інтер» Сергій Дубінін. Для нього він знімав репортажі в Донецькому аеропорту, інших місцях лінії зіткнення у 2014 році та навіть був оголошений у розшук так званою «ЛНР» за «здійснення терористичної діяльності». 6 січня 2021 року він готував репортаж про штурм Капітолію для програми «Подробиці». Під час зніімання він зробив фото з Джейкобом Ченслі, чоловіком із псевдонімом «Шаман Кʼю-Анону», яке й називають «доказом» його участі у штурмі. Насправді ж Дубінін не має жодного стосунку ані до трампістів, ані до «Азову». 

За допомогою цього фейку Росія хоче дискредитувати українців, виправдати свої дії проти них та вказати на «вибірковість» американського правосуддя. Мовляв, учасників штурму засудили, а українців — ні якраз через війну. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись