Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Конспірологічні теорії Як конспірологи пояснюють події в Україні й світі: QAnon

Як ми зазначали у попередньому тексті рубрики, конспірологія набула більшого значення та впливу на політику за часів президентської каденції Дональда Трампа. Саме він неодноразово публічно підтримував усілякі теорії змов та використовував платформи конспірологів для своїх передвиборчих кампаній. Як наслідок, теорії змов почали активніше поширювати російські пропагандисти, використовуючи заяви Трампа в якості хибної верифікації. Найбільш потужною з цих платформ є система різних теорій змов під назвою QAnon.

Політичний рух та система теорій змов QAnon виникла у 2017 році. Її назва пов’язана з історією походження. На іміджборді 4chan користувач під ніком Q опублікував низку дописів, у яких стверджував, що має доступ до секретної інформації щодо роботи Дональда Трампа на посаді президента. Згодом користувач повністю перейшов на 8chan, де теорія набула найбільшого поширення.

Основною ідеєю руху QAnon є те, що нібито «кабала сатаністів, канібалів та педофілів» керує «глобальним ринком торгівлі дітьми». QAnon є рухом, оскільки поєднує в собі низку різних теорій. Зокрема, у цьому випадку йдеться про теорію «піцагейту» (демократи ґвалтують дітей у ресторанах), але QAnon додає до неї образ Трампа як борця проти цього явища. Прихильники руху вірять у те, що 45-й президент особисто заарештовував учасників «кабали», серед яких нібито були політики Демократичної партії США, представники бізнесу та навіть медичні фахівці. 

Згадуючи про теорію «українського втручання» у вибори президента США 2016 року, QAnon пропагує ідею, що Дональд Трамп нібито навмисно схвалив версію про російське походження цього втручання та закрив очі на українське втручання. Усе, щоб залучити спеціального радника з розслідування по цій справі Роберта Мюллера до викриття «ринку торгівлі дітьми» та запобігти «військовому перевороту», нібито запланованому Бараком Обамою, Гілларі Клінтоном та Джорджем Соросом. QAnon також вважається антисемітським рухом через свою фіксацію на Соросі та родині Ротшильдів. 

Рух набув значного поширення під час пандемії коронавірусу, оскільки його прихильники по всьому світу найактивніше протестували проти вакцинації та карантину. Втім спроба силового захоплення американського Капітолію 6 січня 2021 року вважається піком QAnon. Після неї великі інтернет-платформи почали масово блокувати акаунти, повʼязані з рухом, оскільки через них велась трансляція подій або заклики приєднатись до незаконних дій.

Навіть попри це рух залишається глобально активним і не припиняє спроб пояснити війну Росії проти України у свій спосіб. Зокрема, представники QAnon вважають російську агресію частиною світової змови задля розширення «ринку збуту дітей та американської зброї». Крім того, у цих дискусіях Україна має роль радше заблудлої сестри, — QAnon вважають претензії Росії щодо «небезпеки» членства України в НАТО цілком виправданими та підтримують версію про провокування війни з боку України. Такі меседжі можна побачити, наприклад, на регулярних мітингах «за нейтралітет» у Відні, де прихильники руху виступають одразу і проти торгівлі дітьми, і проти вакцинації. Та водночас звинувачують Україну в підіграванні «педофільській сатаністській кабалі». 

Російські пропагандисти активно використовують надбання QAnon. Зокрема, вони дублюють наративи руху та перекручують їх під себе залежно від ситуації. Як наприклад, із фейком щодо документалки про торгівлю дітьми в Україні, яку нібито погодився зняти Мел Гібсон. Особливо актуалізувалося це у зв'язку з арештом Дональда Трампа — анонімні проросійські телеграм-канали вже почали жалітися на американську судову систему. Мовляв, ось так демократи-педофіли знищують політичних конкурентів. При цьому вони додають штампи руху щодо особи Трампа. 

Попри те, що всі ці тези були неодноразово спростовані, це не заважає QAnon. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись