Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція За даними опитування, у Польщі зменшується готовність допомагати українським біженцям

Низка українських медіа з посиланням на польське видання Rzeczpospolita поширюють інформацію про те, що в Польщі зменшується готовність допомагати біженцям з України. Це — маніпуляція.

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту InfoLight.UA. Вони дослідили статті Rzeczpospolita та інших польських видань, у яких були публікації «дослідження громадського сприйняття українських біженців та мігрантів, проведеного наприкінці травня – на початку червня Дослідницькою лабораторією Варшавського університету та Економічно-гуманітарною академією у Варшаві».

За словами фактчекерів, дослідження має нерепрезентативну вибірку, адже в ньому взяли участь усього 584 особи (в Україні беруть участь від 1000 осіб) віком 16-65 років, опитування проводилося за змішаною методикою. Також реальна цифра опитуваних, у яких зменшилася підтримка України, — 26%. До всього 85% респондентів вважають, що Польща повинна допомагати Україні у війні з Росією — це немаленька цифра. За даними опитування, «5% респондентів виступають проти прийняття біженців з України до Польщі, і цей відсоток суттєво не змінився від початку опитування».

Фахівці звертають увагу на те, що це дослідження називається «Сприйняття громадськістю біженців з України, мігрантів та заходів, вжитих урядом Матеуша Моравецького», і воно має політичний та передвиборчий підтекст. «Вибори в Польщі – восени, й вочевидь це артпідготовка», — зазначають фактчекери.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись