Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Грета Тунберг із плакатом закликала, щоб Путін припинив знищувати леопардів

На російському форумі, у грузинському сегменті фейсбуку та медіа, які поширюють прокремлівську риторику, 9 та 10 червня виклали фото з екоактивісткою Гретою Тунберг, яка тримає в руках нібито аркуш із написом: «Путін! Припини знищувати леопардів!». Це — фейк.

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту Myth Detector. Фото Грети Тунберг оброблено за допомогою програми. Насправді вона тримала аркуш із написом «Дозвольте Росії страйкувати за клімат», а саме фото опублікувала 14 травня 2019 року в твіттері, намагаючись закликати Росію долучитися до протестів проти кліматичної кризи.

Поширюючи цей фейк, пропагандисти намагаються дискредитувати екозахисницю Грету Тунберг і спотворити реальність, щоб показати, що Україна нібито програє. Мовляв, навіть потужна техніка не допомагає перемогти Росію, тож лишається тільки вмовляти не чіпати українців. Раніше «Детектор медіа» пояснював меседж, що західна техніка нібито недолуга й непридатна для використання в Україні.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись