Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Захід постачає Україні зброю й тим самим порушує міжнародне право

Тезу про те, що Захід порушує міжнародне право, постачаючи зброю Україні, просував Путін на зустрічі з воєнкорами. Також він заявив: «У нас багато боєприпасів зі збідненим ураном, ми будемо застосовувати у відповідь».

Така теза — безпідставна. Анексувавши частину території України, здійснивши широкомасштабний наступ та вчиняючи воєнні злочини з моменту вторгнення, Росія порушує міжнародне право та низку міжнародних угод у сфері безпеки. Зокрема, ігнорує договори, які гарантують суверенну рівність і територіальну цілісність держав, а також норми права, що регулюють основні засади ведення війни. 

У травні Росія ініціювала засідання Радбезу ООН щодо постачання західної зброї Україні. Тоді представник Японії в ООН заявив, що Україна борониться від агресії, а міжнародна спільнота надає допомогу, «щоб запанував мир і безпека у світі».

А представник Франції в ООН Ніколя де Рів'єр наголосив на тому, що західні партнери постачають Україні зброю легально. У той час як Росія купує озброєння нелегально, щоб поповнити свої запаси. «Росія купує дрони в Ірану, а ракети і боєприпаси у Північної Кореї. Цими діями Росія порушує резолюцію ООН», — заявив Ніколя де Рів'єр.

Поширюючи цей меседж, Росія намагається дискредитувати західних партнерів та виставити їх порушниками міжнародного права. У такий спосіб пропагандисти намагаються відвернути міжнародну увагу від російських воєнних злочинів, порушення прав та договорів і перекласти відповідальність за скоєне на інших. Раніше «Детектор медіа» розповідав про меседж, що Україна — інструмент Заходу для підриву російської державності.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись