Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Конспірологічні теорії Як конспірологи пояснюють події в Україні та світі: «Піцагейт»

У попередніх текстах рубрики ми пояснювали теорію «нового світового порядку» та її антисемітську підтечію. З теорією нового світового порядку часто повʼязують і іншу — «Піцагейт» (за подобою до назви Вотергейту — скандалу, що призвів до відставки президента США Річарда Ніксона). Згідно з нею, Демократична партія США та «ліберальний Голлівуд» є учасниками змови для торгівлі дітьми задля сексуальних забаганок еліти. Попри те, що теорію офіційно спростували у поліції Вашингтона, її прихильники і далі вірять, що кілька ресторанів міста є неофіційними «місцями зібрань» еліти, куди звозять «малолітніх жертв» задля педофілії. 

Теорія виникла у 2016 році, коли хакери нібито отримали доступ до листування одного з керівників передвиборчої програми кандидатки у президенти США від Демократичної партії Гілларі Клінтон. Мовляв, у ньому були прізвища різних високопоставлених осіб партії, адреси вищезгаданих ресторанів та назви страв (до прикладу, піци та хотдога). На думку конспірологів, це — кодові назви, що маскують дії педофільного характеру та їх жертв. Теорія набула швидкого поширення в соцмережах та на іміджбордах, зокрема на 4chan та Reddit, і навіть призвела до стрілянини біля одного з вашингтонських ресторанів, що фігурували в листуванні. Однак вона отримала нову хвилю популярності у 2020 році після релізу музичного відео на пісню Джастіна Бібера Yummy, де конспірологи побачили приховані сенси, повʼязані з «втіхами багатіїв». Уривки кліпу з поясненнями цих меседжів стали вірусними в тіктоку, а сама теорія стала основою створення руху QAnon. Зараз його члени асоціюють усіх членів Демократичної партії з педофілією. Винятком не є і чинний президент держави Джо Байден. 

Росія у своїй пропаганді також звертається до цієї теорії. Наприклад, можна зустріти повідомлення, у яких прирівнюють ледь не кожен рух чи слово Байдена біля дітей до виявів педофілії. Крім того, часто в медіа, що поширюють проросійську риторику, можна побачити паніку з приводу того, що Демократична партія нібито всілякими силами намагається легалізувати педофілію і втягує у все це Україну. Пропагандисти та американські консервативні діячі часто навішують імідж педофіла на Джо Байдена ще й через нібито незаконні сексуальні звʼязки його сина Гантера Байдена з неповнолітніми. Зокрема, це повʼязано зі «зливами ноутбука Гантера Байдена», коли хакери нібито отримали доступ до хмарного сховища його девайса і виклали в мережу фото й відео, на яких він буцімто займається сексом з неповнолітніми дівчатами. Їх намагались використати проти його батька під час передвиборчої кампанії до президентських виборів 2020 року та активно поширювали у проросійських медіа. Оскільки минуле Гантера Байдена тісно повʼязане з Україною, ці повідомлення не оминали й докорів у бік того, що українське правосуддя ще нібито досі тримає на волі педофіла, бо не може піти проти «волі своїх заморських господарів».

Пропагандисти використовують цю теорію у своїй риториці, щоб виправдати російську війну проти системи західних цінностей. Мовляв, Росія бореться за справжню духовну чистоту, бо Америка прогнила наскрізь, а жертвою цього є діти. Крім того, у такий спосіб вони хочуть знецінити допомогу Байдена для України. Нібито війною він прикриває злочини свої та своєї родини, от тому й допомагає. Також для Росії важливо використовувати наявні методи для дестабілізації внутрішньополітичної ситуації й у власне Сполучених Штатах, щоб схилити суспільство до підтримки її політики. Вони хочуть викликати недовіру до «президента-педофіла» і змінити політичний баланс на користь «актора», що, на їхню думку, буде більш прихильним до Росії. 

З початку повномасштабного вторгнення пропагандисти почали пояснювати все більше речей, використовуючи теорії змови. Як наслідок, навіть найрозумніші люди можуть піддатися сумнівам, які викликають конспірологічні теорії в теперішньому бурхливому світі. Саме тому в цій новій рубриці «Детектор медіа» коротко пояснюватиме історію та суть окремих теорій змови. Розповідатиме, у який спосіб та з якою метою їх використовує російський агітпроп.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись