Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Україні анонсували три поминальні матчі в пам’ять про 300 тисяч загиблих українських військових

Анонімні телеграм-канали, що поширюють проросійську риторику, повідомляють, що Україна втратила нібито 300 000 військових у війні з Росією. І саме тому Українська асоціація футболу буцімто виклала відеоанонс, обіцяючи провести «для 300 тисяч палих за Україну героїв» «три матчі з пустими стадіонами, щоби душі загиблих були з ними в цей день». Це — фейк.

На кейс звернули увагу в Українській асоціації футболу. Напередодні «ювілейного числа» — 200 тисяч «демілітаризованих» російських військових, відповідно до зведень Генштабу, з’явився фейк про «УАФ і три поминальні матчі клубів УПЛ при порожніх трибунах». Як зазначає УАФ, «щоб відволікти увагу від власних масштабних втрат в загарбницькій війні проти України».

У такий спосіб пропагандисти намагаються відвернути увагу від власних втрат і посіяти зневіру серед українців. Ані президент, ані військове керівництво України не озвучує цифри та не висловлює оцінок про кількість загиблих. Раніше «Детектор медіа» спростовував фейк, що нібито за оцінками Червоного хреста, Україна зазнає колосальних втрат бійців.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись