Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Новину про українських військових проілюстрували зображенням свиней у вантажівці

В анонімних телеграм-каналах, що транслюють кремлівську риторику, поширюють статтю російського медіа з посиланням на CNN про плани США розширити навчання військових з України. Агітпроп пише, що в статті використали зображення вантажівки зі свинями. Це — фейк.

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту VoxCheck. Вони зазначають, що ні російське медіа, ні CNN не публікували зображення свиней у вантажівці. Це перевірили за допомогою інструменту Internet Archive.

У статті CNN справді йдеться про те, що адміністрація президента США Байдена розглядає можливість навчати 2500 українських військових на базі США в Німеччині. Проте в новині використали інше фото. А результати перевірки за допомогою Internet Archive показали, що в публікації CNN не було фотографії свиней у вантажівці.

У такий спосіб агітпроп хоче посіяти сумніви у щирості підтримки американців та показати, що вони зневажають українців. Раніше «Детектор медіа» спростовував фейк про те, що українські військові нібито масово скаржаться на техніку, яку постачають США.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись