Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Польща «виганяє» українців із країни для служби в Силах оборони України

Таку інформацію поширили анонімні телеграм-канали, що транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях зазначають, що у Польщі вирішили «позбутися» українських біженців, тому їх нібито мобілізуватимуть. Мовляв, Україна зазнає величезних втрат у контрнаступі, тож їй треба якось повернути людей в країну. 

Цей кейс проаналізували фахівці проєкту StopFake, які визначили, що насправді «депортація військовозобов’язаних чоловіків» загалом неможлива, оскільки для неї немає жодного правового підґрунтя. Українські дипломатичні установи не можуть депортувати українців для мобілізації, як і владні структури ЄС не уповноважені формувати будь-які підрозділи з українців на своїх територіях. Тобто ні правового механізму, ні прецеденту для мобілізації українців членами ЄС не існує. 

Українські правоохоронці можуть розслідувати та доводити в суді факти незаконного перетину кордону в умовах воєнного стану. А для екстрадиції з-за кордону треба буде довести вину кожного військовозобов’язаного за законами країни його перебування в місцевому суді.

Євросоюз консолідований у своїй позиції, що вони не депортують нікого проти його волі. Згідно із законодавством ЄС, усі українці, які прибули до регіону після початку повномасштабного вторгнення, потрапляють під дію Директиви про тимчасовий захист.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись