Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Країни Балтії могли завдати ударів безпілотниками по Пскову

Такі тези звучали в ефірі російських пропагандистських телеканалів. Мовляв, неподалік від Пскова пролягає кордон з Естонією, і звідти нібито долинали якісь дивні звуки. Агітпроп заявляє, що «питання про участь Естонії залишається відкритим». «Псков знаходиться біля кордону НАТО. Звідки взявся запуск? З України чи що? У жодному разі! З території Балтії? Знищити до біса країни Балтії, якщо це так», — говорили пропагандисти в ефірі. Це — фейк.

Як зазначають аналітики EUvsDiDiNFo, у ніч на 29 серпня в аеропорту Пскова прогриміла серія вибухів. Пізніше стало відомо, що чотири військово-транспортні літаки Іл-76 були пошкоджені в результаті ударів безпілотників, а щонайменше два літаки було знищено. Прессекретар уряду Естонської Республіки дав коментар виданню Newsweek щодо причетності Естонії до ударів по Пскову та заявив, що: «Це неправдива інформація». Також міністерство оборони Латвії виступило з подібною заявою, заперечуючи будь-яку причетність Латвії, і засудило звинувачення на адресу країн Балтії. Насправді ж удар безпілотника по території Росії є наслідком повномасштабного вторгнення Росії в Україну, яке почалося 24 лютого 2022 року.

У такий спосіб кремлівські пропагандисти намагаються звинуватити країни Балтії у «провокації» та використовують ядерний шантаж, аби залякати мешканців цих країн. Раніше «Детектор медіа» розповідав про маніпуляцію, як в ООН заявили, що Україна загрожує ядерній безпеці у світі.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись