Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Країни Балтії могли завдати ударів безпілотниками по Пскову

Такі тези звучали в ефірі російських пропагандистських телеканалів. Мовляв, неподалік від Пскова пролягає кордон з Естонією, і звідти нібито долинали якісь дивні звуки. Агітпроп заявляє, що «питання про участь Естонії залишається відкритим». «Псков знаходиться біля кордону НАТО. Звідки взявся запуск? З України чи що? У жодному разі! З території Балтії? Знищити до біса країни Балтії, якщо це так», — говорили пропагандисти в ефірі. Це — фейк.

Як зазначають аналітики EUvsDiDiNFo, у ніч на 29 серпня в аеропорту Пскова прогриміла серія вибухів. Пізніше стало відомо, що чотири військово-транспортні літаки Іл-76 були пошкоджені в результаті ударів безпілотників, а щонайменше два літаки було знищено. Прессекретар уряду Естонської Республіки дав коментар виданню Newsweek щодо причетності Естонії до ударів по Пскову та заявив, що: «Це неправдива інформація». Також міністерство оборони Латвії виступило з подібною заявою, заперечуючи будь-яку причетність Латвії, і засудило звинувачення на адресу країн Балтії. Насправді ж удар безпілотника по території Росії є наслідком повномасштабного вторгнення Росії в Україну, яке почалося 24 лютого 2022 року.

У такий спосіб кремлівські пропагандисти намагаються звинуватити країни Балтії у «провокації» та використовують ядерний шантаж, аби залякати мешканців цих країн. Раніше «Детектор медіа» розповідав про маніпуляцію, як в ООН заявили, що Україна загрожує ядерній безпеці у світі.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join