Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк США постачають наркотики Збройним силам України

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в анонімних телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що бійці 79-ї окремої десантно-штурмової бригади ЗСУ в Запоріжжі отримують наркотики від США, а саме — ефедрин. До публікацій додають відеодоказ. Це — брехня. 

Фактчекери проєкту VoxCheck проаналізували цей кейс і визначили, що пропагандистське відео опублікували у фейковому телеграм-каналі 79-ї окремої десантно-штурмової бригади ЗСУ. На ньому нібито військові отримують «чергову допомогу від братів-американців». Саме відео публікували в російському сегменті соцмереж, а офіційного каналу  79-ї бригади ЗСУ в телеграмі не існує. Найбільш імовірно, що відео скомпільоване. Водночас представник USAID заявив, що США не постачали в Україну ефедрин чи будь-які інші речовини для ЗСУ. 

Крім того, у російських каналах стверджують, що військові отримали ефедрин у Запоріжжі. Проте 79-та бригада працює на Мар’їнському та Вугледарському напрямках на Донеччині. Про це в липні повідомляв Головнокомандувач ЗСУ.

До речі, прочитайте, як росіяни створюють фейкові акаунти українських військових у соцмережах і чого Кремль у такий спосіб домагається. 

Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись