Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake США постачають наркотики Збройним силам України

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в анонімних телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що бійці 79-ї окремої десантно-штурмової бригади ЗСУ в Запоріжжі отримують наркотики від США, а саме — ефедрин. До публікацій додають відеодоказ. Це — брехня. 

Фактчекери проєкту VoxCheck проаналізували цей кейс і визначили, що пропагандистське відео опублікували у фейковому телеграм-каналі 79-ї окремої десантно-штурмової бригади ЗСУ. На ньому нібито військові отримують «чергову допомогу від братів-американців». Саме відео публікували в російському сегменті соцмереж, а офіційного каналу  79-ї бригади ЗСУ в телеграмі не існує. Найбільш імовірно, що відео скомпільоване. Водночас представник USAID заявив, що США не постачали в Україну ефедрин чи будь-які інші речовини для ЗСУ. 

Крім того, у російських каналах стверджують, що військові отримали ефедрин у Запоріжжі. Проте 79-та бригада працює на Мар’їнському та Вугледарському напрямках на Донеччині. Про це в липні повідомляв Головнокомандувач ЗСУ.

До речі, прочитайте, як росіяни створюють фейкові акаунти українських військових у соцмережах і чого Кремль у такий спосіб домагається. 

Author: Орест Сливенко,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join