Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Снаряди зі збідненим ураном, які передадуть США, призведуть до зростання числа хворих на онкологію в Україні

Прокремлівські телеграм-канали та прессекретар Володимира Путіна Дмитро Пєсков поширюють інформацію про те, що снаряди зі збідненим ураном, які нададуть Україні США, призведуть до «екологічних наслідків» та «зростання числа хворих на онкологію та інших захворювань» на території України, а також це є «явною ознакою нелюдяності». Це — неправда.

Міноборони США оголосило про виділення нового пакета допомоги Україні, вартість якого оцінюється в 175 мільйонів доларів США. До пакету ввійдуть боєприпаси для танків зі збідненим ураном. Заступниця речника Міноборони США Сабріна Сінгх спростувала заяву агітпропу про вплив снарядів на здоров’я: «Центр контролю і профілактики захворювань США заявив, що немає жодних доказів того, що снаряди зі збідненим ураном викликають рак.  Всесвітня організація охорони здоров'я повідомляє, що не було зафіксовано збільшення випадків лейкемії або інших видів раку після будь-якого впливу урану або збідненого урану». МАГАТЕ заявляє, що залишки збідненого урану, розсіяні в навколишньому середовищі, «не становлять радіологічної небезпеки для населення».

Ба більше, Росія сама використовувала снаряди зі збідненим ураном під час повномасштабної війни.

У такий спосіб російські пропагандисти намагаються посіяти паніку серед українців та сповільнити передання Україні необхідних снарядів, які зможуть протидіяти російським танкам. Раніше ми спростовували фейк про те, що на Тернопільщині вибухнули боєприпаси з ураном.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись