Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк На Тернопільщині вибухнули боєприпаси з ураном

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що під час повітряної тривоги 13 травня приблизно о 22:35 у Тернополі пролунали вибухи на складі. Автори повідомлень додають, що росіяни влучили у склад, де розміщені боєприпаси з ураном. Тобто пожежа, за їхніми словами, була небезпечною, оскільки уран може виділяти радіацію. Це — неправда. 

Журналісти видання «Еспресо» поспілкувалися з очільником Тернопільської ОВА Володимиром Трушем, який заявив, що жодних боєприпасів під час ракетного обстрілу не підривали. Крім того, ні збагаченого, ні збідненого урану в місті немає. Володимир Труш підтвердив також, що в Тернополі спостерігається стабільна екологічна ситуація. Він пояснив, що в умовах війни у місті двічі на день вимірюють рівень радіації. Її показники не змінилися й не перевищують норми. Тобто місто чисте й жодної небезпеки нема. 

Поширюючи цей фейк, автори прагнуть дестабілізувати настрої українців та вкотре їх залякати «ядерним бомбардуванням» з боку Росії. Нагадаємо, що раніше аналітикині та аналітики «Детектора медіа» також досліджували кейс, пов’язаний із «ядерною зброєю» в Україні. Ми проаналізували меседж, у якому пропагандисти стверджували, що українські військові використовують заборонену зброю з великим вмістом урану.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись