Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк На Хмельниччині відбувся витік хімічних речовин унаслідок російських обстрілів

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що 13 травня росіяни атакували Хмельниччину дронами, унаслідок чого стався витік шкідливих хімічних речовин у місті. Це — неправда. 

У пресслужбі міської ради Хмельницького спростували цю інформацію. Вони пояснили, що жодного витоку хімічних речовин не відбулося. Росіяни атакували Хмельницький 13 травня й пошкодили об’єкти критичної інфраструктури. Загалом пошкоджень зазнали навчальні та медичні заклади, адміністративні будівлі, промислові об’єкти, багатоповерхові та приватні житлові будинки тощо. 

У міськраді Хмельницького переконані, що такі фейки покликані дестабілізувати настрої українців та залякати їх. Водночас аналітикині та аналітики «Детектора медіа» раніше аналізували кейси, які стосуються нібито забруднених міст України. Наприклад, ми спростували фейк про «заражену херсонську воду».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись