Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українських біженців в Естонії змушують іти в місцеву армію

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що влада Естонії змушує українських біженців іти в місцеву армію, погрожуючи депортацією. Мовляв, якщо вони не стануть на захист держави, котра їх приймає, то їх повернуть назад в Україну. Автори посилаються нібито на заяву Посольства України в Естонії. Це — неправда. 

На кейс звернули увагу фахівці проєкту StopFake, які з'ясували, що українських біженців в Естонії не мобілізують і не відряджають на фронт. Пропагандисти просто вигадали таку інформацію. Фактчекери звернулися по коментар до Посольства України в Естонії, де їм також сказали, що інформація про мобілізацію українських біженців в естонську армію не відповідає дійсності. Крім того, аналітики перевірили спеціальний сайт в Естонії, який створений для українських біженців. Серед опублікованої інформації вони не знайшли жодних доказів мобілізації в естонську армію. 

Поширюючи такий фейк, пропагандисти хочуть підірвати авторитет країн-побратимів України. Нібито вони насправді користаються українцями, наприклад, мобілізуючи у власну армію. У такий спосіб агітпроп демонізує українських партнерів та прагне викликати недовіру до них. 

Нагадаємо, раніше ми спростували фейк, який мав на меті також спаплюжити бачення українських партнерів та приписував їм нехороші наміри. Ідеться про кейс, буцімто влада Польщі буде використовувати українців як дешеву робочу силу, щоб згодом забезпечити хороше життя полякам. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись