Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Польща забезпечить життя літніх людей, «користаючись українцями»

Таку інформацію поширили у соціальних мережах, зокрема у телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що через зменшення кількості працездатних громадян у Польщі та відповідне збільшення людей похилого віку, високопосадовці компенсуватимуть це новими громадянами на «новоприєднаних західних територіях України». Нібито Польща уже планує відтяти якусь частину України. Автори повідомлень посилаються на матеріал польських журналістів. Це — брехня.

Аналітики проєкту VoxCheck дослідили цей кейс та встановили, що у матеріалі, на який посилаються пропагандисти, справді йдеться про зниження кількості працездатних людей та майбутні проблеми пенсійної системи. Проте у тексті не згадують, що розв'язувати ці проблеми будуть завдяки українцям із «приєднаних територій України». Тобто автори фейкового допису просто вигадали вигідну їм інформацію. 

Поширюючи цей фейк, пропагандисти вкотре прагнуть переконати, що Польща мріє відтяти території України. Мовляв, це партнер із лихими намірами, від якого слід очікувати «будь-чого».

Нагадаємо, раніше аналітики та аналітикині «Детектора медіа» спростували фейк, нібито Зеленський пообіцяв Польщі західні території України в обмін на «допомогу під час контрнаступу». 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись