Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Росія відремонтувала трасу Е-58, яку Україна «ігнорувала» 30 років

Таку тезу поширили у соціальних мережах, зокрема, в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях мовиться, що саме Росія відремонтувала трасу, яку Україна «ігнорувала» 30 років. Ідеться про ділянку міжнародної траси Е-58 протяжністю понад 150 км. В Україні ж ця міжнародна траса представлена автошляхом М-14, який перетинає п’ять областей (Одеську, Миколаївську, Херсонську, Запорізьку та Донецьку) й з’єднує головні порти країни у Чорному та Азовському морях. За словами пропагандистів, вони взялися ремонтувати міжнародну трасу, а ось Україні байдужі «ці регіони». Це — маніпуляція.

За кейс взялися фактчекери проєкту VoxCheck, які встановили, що окремі ділянки траси були на стадії ремонту ще до початку повномасштабного вторгнення. Ремонт автошляху М-14 передбачено в «Цільовій програмі розвитку автомобільних доріг державного значення на 2018-2022 рр.» Станом на кінець 2021 року вдалося відремонтували 15-кілометровий відрізок траси поблизу с. Комишувате Маріупольського району. Також у на початку лютого 2022 року оголосили про відкриття тендеру на відновлення ще однієї ділянки коридору. 

Попередньо автомагістраль мала б бути оновлена до кінця 2023 року. Її б повністю оновили, якби Росія не напала на Україну. Окупаційна влада водночас стверджує, буцімто Україна «не попіклувалася» про деякі регіони України. Імовірно, на тимчасово окупованих територіях росіяни проводять якісь ремонтні роботи та видають це за свої «заслуги». 

У такий спосіб пропагандисти прагнуть вибілити себе, показуючи якою «відбудовою» та «ремонтами» нібито вони займаються. Аналітикині та аналітики «Детектора медіа» уже розглядали схожий кейс, у якому автори повідомлень стверджували про «велику відбудову Донбасу», а Україна, мовляв, не хотіла опікуватися цим регіоном. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись