Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Тактики Як російська пропаганда використовує тактику «надмірне спрощення причини»

У тактиці пропаганди «надмірне спрощення причини» російські пропагандисти досить часто використовують бажані узагальнення, щоб надати прості відповіді на комплексні соціальні, політичні, економічні або військові проблеми. Суть полягає у пропагуванні простої відповіді на складні комплексні питання.

Прикладом спрощеної логіки агітпропу є меседж, що українці намагаються відмежуватися від Росії геополітично, економічно та культурно-політично, тому що на цьому наполягає так званий «колективний Захід». Насправді ж українці прагнуть, щоб країна стала членом ЄС та НАТО, бо Україна незалежна і суверенна держава і має право на власний вибір без додаткових умов. Західні країни — це справжня демократія, чесна конкуренція, великі економічні можливості, верховенство права тощо. Саме тому Україна прагне до зв'язків із ними, а не з Росією, де панує агресивний мілітаристський тоталітарний режим, де людина є безправною, шалений рівень корупції та поганий рівень розвитку інфраструктури у більшій частині країни.

Інший приклад логіки російських пропагандистів — меседж, що Україна виконує всі забаганки МВФ, які завжди шкодять простим людям. В реальності все складніше: Україна, на жаль, без кредитів МВФ наразі обійтися не може. Транші також не надаються просто так: Фонд як кредитор розраховує оптимальні варіанти, щоб підштовхнути економіку України до розвитку, аби та могла розплатитися з боргами, а не загрузла у борговій ямі й відбувся її крах та колапс.

Російська пропаганда часто скаржиться на санкції, що ввели проти Росії західні держави. Вони наголошують, що це — дискримінація та їх улюблене слово «русофобія». Так агітпроп сильно спрощує розуміння проблеми й створює для країни-агресора образ жертви. Ворожі пропагандисти при цьому навмисно «забувають» ключовий момент: перші санкції ввели у 2014 році не безпідставно, а у відповідь на незаконну анексію Росією Криму, а також частини Донецької та Луганської області. Крім цього, саме Росія розв'язала криваву й жорстоку війну проти України з 2014 року до сьогодні. Солдати окупаційної армії вбивають та гвалтують українських військовополонених, а також цивільне населення (зокрема дітей), нищать будинки звичайних людей та інфраструктуру цілої країни.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись