Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Паризькому музеї сучасного мистецтва створили артоб'єкт у вигляді носа, присвячений Зеленському

Таку інформацію поширили у соціальних мережах, зокрема у телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що у Паризькому міському музеї сучасного мистецтва створили артобʼєкт, присвячений Володимиру Зеленському, —  ніс, який «нюхає білий порошок». Це — неправда. 

На кейс звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck, які дослідили, що це обʼєкт з виставки в Італії у 2018 році, автор присвятив його залежностям. Жодної згадки про Володимира Зеленського на виставці не було.

Артобʼєкт створив митець Том Паллух і вперше представив його у вересні 2018 року. Виставка відбулася у  Пармі (Італія), у приміщенні The Mori Center.  В інстаграм-акаунті Паллуха є  добірка розповідей про цю інсталяцію, в одній з них опубліковане те саме фото та відео, які зараз поширюють у мережі.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись