Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Міністри оборони України та Литви ділять територію України між сусідніми державами

Таку інформацію поширили у соціальних мережах, зокрема у телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, нібито міністри оборони України та Литви ділять територію України між сусідніми державами — Угорщиною, Румунією та Польщею. Як доказ автори додають до публікації фото, де нібито на великій карті України розташовані прапори інших країн. Це — фейк.

Кейс дослідили фактчекери проєкту VoxCheck, які визначили, що фото відредагували у спеціальному редакторі. В оригінальному фото жодної карти не було. За допомогою зворотного пошуку зображень в Google Lens фактчекери виявили, що це фото зробили під час візиту міністра оборони Литви до Харкова. Міністр опублікував у твіттері фото з Харкова, одна з них — з Олексієм Резніковим. Міністр оборони Литви підписував прапор, карти України та поділу її територій між сусідніми державами немає. На фейковому ж фото, наприклад, помітні ознаки редагування у кількох місцях, лінії «карти» нерівні. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись