Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Міністри оборони України та Литви ділять територію України між сусідніми державами

Таку інформацію поширили у соціальних мережах, зокрема у телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, нібито міністри оборони України та Литви ділять територію України між сусідніми державами — Угорщиною, Румунією та Польщею. Як доказ автори додають до публікації фото, де нібито на великій карті України розташовані прапори інших країн. Це — фейк.

Кейс дослідили фактчекери проєкту VoxCheck, які визначили, що фото відредагували у спеціальному редакторі. В оригінальному фото жодної карти не було. За допомогою зворотного пошуку зображень в Google Lens фактчекери виявили, що це фото зробили під час візиту міністра оборони Литви до Харкова. Міністр опублікував у твіттері фото з Харкова, одна з них — з Олексієм Резніковим. Міністр оборони Литви підписував прапор, карти України та поділу її територій між сусідніми державами немає. На фейковому ж фото, наприклад, помітні ознаки редагування у кількох місцях, лінії «карти» нерівні. 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join