Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк На сайті підготовки до ЗНО в Україні опублікували рекламу, яка закликає школярів «вчитися, аби не воювати»

Таку інформацію поширили у соціальних мережах, зокрема у телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що нібито на сайті підготовки до ЗНО в Україні опублікували рекламу для школярів із написом: «Поїхати під Бахмут? Ні! Скласти ЗНО на максимум? Так!» Автори повідомлень додають до публікації нібито скриншот із сайту. Це — неправда. 

Фахівці проєкту VoxCheck розглянули цей кейс і встановили, що такої реклами на сайті підготовки до ЗНО немає, а фото відредагували. Насправді «скриншот» скомпілювали з декількох фото: пропагандисти використали візуалізоване завдання (визначити тип матриці) з платформи learning.ua, а вже згодом до фото наклали напис про Бахмут. Власне ж, на сайті learning.ua лише є фото з завданням, проте без напису. 

Фактчекери перевірили фейковий скриншот за допомогою інструменту FotoForensics. Так вони визначили, що «скриншот» відредагували. Під час перевірки фактчекери виявили додані елементи — і це якраз напис про Бахмут. Крім того, на сайті zno.osvita.ua уся реклама розміщена ліворуч, а не вгорі. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись